top of page

què és?

re(ACCIÓ) RESSÒ és un projecte de recerca i acció per a la regeneració urbana, social i energètica a escala de barri des de l’acció col·lectiva i l’empoderament ciutadà. 

Proposa models alternatius d’habitabilitat, convivència i governança, per la millora del metabolisme urbà del barri i la conscienciació envers l’ús eficient de recursos, a través de la plataforma RESSÒ Sant Muç, com a espai col·lectiu catalitzador d’aquest procés autogestionat per a la regeneració a escala de barri.

d'on ve?

​

on?​

​

què fem?

​

per què?

​

com?

​

amb qui?

​

per què?

Aquesta recerca-acció participada planteja l’actualització de les polítiques de regeneració urbana prioritzant qüestions ambientals i iniciatives de participació ciutadana, en el context de la baixa densitat. 

re(ACCIÓ) RESSÒ té com objectiu principal la creació del marc i  les eines necessàries que permetin la implicació activa de les veïnes de Sant Muç en els processos de regeneració del seu barri, en termes mediambientals, econòmics i socials.

La vinculació de la recerca aplicada amb les necessitats locals es proposa com a eina d’aprenentatge mutu per articular les imprescindibles millores en l’àmbit de la gestió de recursos, amb el desenvolupament local i la millora de la vida quotidiana de les persones. El vector socioeconòmic esdevé doncs l’objecte i l’eina principal de treball per articular les estratègies de millora del metabolisme urbà a escala de barri.

una 
MILLORA de la COHESIÓ
una XARXA d’AJUDA MÚTUA
EMPODERAMENT ciutadà
una xarxa d’
ECONOMIA LOCAL
 millora del METABOLISME URBÀ
TRANSICIÓ ENERGÈTICA  cap a models més SOSTENIBLES
la REDUCCIÓ del COST del MODEL URBÀ

ressò solar decathlon
prototip ressò
d'on ve?
què és ressò?

Situada a l’oest de la població entre el camí d’Ullastrell i els torrents de Can Xercavins i Can Ramoneda, sobre antics terrenys de Can Bosch. Durant segles va ser una finca de producció agrícola de vinya, blat, ordi i civada.

A la part sud de la finca hi havia l’antiga ermita de Sant Muç (1.307), reconstruïda al s.XVII, i al costat la masoveria, de 1850.  A mitjans dels anys 50 el territori estava ocupat per no més de 20 masos, fins que es va començar a dividir il·legalment la finca i a vendre’n les parcel·les.

Després d’estudiar l’estratègia en teixits de diferents característiques físiques i socials, el projecte es concreta en un context residencial de baixa densitat, amb la necessitat d’afrontar el repte de les problemàtiques derivades de la dispersió urbana.

Les Valls de Sant Muç és la urbanització més extensa de Rubí, amb 240 hectàrees i 1.200 parcel·les, exclusivament residencial i nascuda de forma espontània a partir dels anys 60 sota un patró de baixa densitat. 

on?

Davant les demandes d’alguns veïns, el 2001 comencen les obres d’urbanització del barri.

L’absència de planejament inicial i la inadequada urbanització posterior es fan evidents en les deficiències estructurals del barri. La manca d’un transport públic suficient, d’equipaments, espais públics i de trobada i serveis, que genera una alta dependència del vehicle privat, i la ineficiència dels habitatges construïts condicionen i encareixen el model urbà del barri.

A partir dels anys 60, van començar a aparèixer espontàniament petites construccions de suport a als horts, que poc a poc es van anar convertint en habitatges improvisats de 2º residència. A finals dels 70, el procés d’autoconstrucció estava ja força avançat i consolidat.

El 1997 es va aprovar el Pla Especial del sector V les valls de Sant Muç, per regular, ordenar i legalitzar el sector de Sant Muç, aplicant els estàndards del planejament del moment a la realitat de Sant Muç. â€‹

on?
què és ressò st muç?

què és RESSÒ St Muç?

La dinamització de la plataforma RESSÒ Sant Muç, és l’eina per promoure i vehicular la participació i l’empoderament dels veïns per ser part activa en la definició de problemàtiques del barri, la recerca d’oportunitats de millora i l’execució de les actuacions pertinents. La plataforma RESSÒ Sant Muç és, per tant, l’espai col·lectiu que catalitzarà el procés autogestionat de regeneració gràcies a les sinèrgies entre els diferents agents implicats, i a partir de tres eixos estratègics:

COL·LECTIVITZACIÓRESSÒ ofereix un espai de trobada al barri, on poder compartir activitats, serveis i recursos, apropant activitats al barri i incentivant una xarxa de suport mutu entre veïnes. L’ús col·lectiu d’aquest espai autosuficient fomenta la cohesió social, reforça els llaços comunitaris del barri i també fa possible l’estalvi col·lectiu de recursos.

CONSCIENCIACIÓ APRENENTATGE MUTU: espai d’intercanvi entre veïnes, universitat i ajuntament. Un espai d’aprenentatge mutu, on implicar-se conscientment en la realitat del barri i les necessitats dels seus habitants implicant la ciutadania en l’autogestió col·lectiva dels recursos del barri.

ACCIÓ COOPERATIVARESSÒ ofereix també un espai de treball i d’experimentació des d’on proposar possibles oportunitats de millora i des d’on consensuar i dinamitzar les accions proposades en els diferents àmbits de treball​ 

re(ACCIÓ) RESSÒ és un projecte que combina la recerca amb la intervenció real sobre el context estudiat, i que incorpora la quotidianitat de les persones que hi viuen a través de metodologies participatives com a font bàsica per la implementació de les estratègies d’actuació.  

re(ACCIÓ) RESSÒ proposa, a partir de la implementació de la plataforma RESSÒ al barri de Sant Muç, una metodologia d’anàlisi i intervenció participativa per la regeneració urbana de barris de baixa densitat, en termes mediambientals, econòmics i socials, i en base a quatre àmbits d’estudi principals: habitatge, mobilitat, recursos i residus, i socioeconòmic.

S’estableixen tres línies de treball:

què fem?

DINAMITZACIÓ de la plataforma RESSÒ Sant Muç

TREBALL ARTICULAT entre la UNIVERSITAT i la COMUNITAT

INCENTIVAR polítiques públiques de MILLORA del BARRI

àmbits d'actuació
què fem?
barri de sany muç
com?

com?

Per tal d’avaluar el potencial d’autoregeneració en teixits de baixa densitat basats en l’acció cooperativa, es proposa una metodologia participativa basada en el cicle DIAGNOSI/ACCIÓ/AVALUACIÓ articulada des de la plataforma RESSÒ Sant Muç i a partir dels seus tres eixos estratègics (col·lectivització,conscienciació i acció).

Es delimiten quatre àmbits principals d’estudi (habitatge, mobilitat, recursos i residus, socioeconòmic), a partir dels quals s’estructuren i interelacionen diferents subàmbits.

Des de la fase de diagnosi, s’estableixen els indicadors necessaris, estructurats en tres categories (mediambiental, econòmic i social) que permetran quantificar cada problemàtica concreta, i posteriorment, avaluar les accions de millora proposades.

L’associació re(ACCIÓ) RESSÒ col·labora amb altres agents implicats per tal de dur a terme el projecte. Cal que el projecte sigui interdisciplinari i que tots els agents que formen part directa del projecte es vegin reflectits en el procés. Per ara, el projecte es basa en les relacions entre la Universitat, els veïns i l’Ajuntament.

El nostre objectiu és ampliar les relacions amb altres branques de diferents especialitzacions, àmbits (públics i privats) i que desenvolupin diferents funcions per tal de poder portar més lluny el projecte. En un futur proper, esperem ampliar aquesta xarxa de relacions amb projectes d’investigació d’altres universitats (UAB), empreses que ens ajudin amb el finançament, entitats que formin part del barri i altres àrees de l’Ajuntament interessades en els beneficis que pot aportar el projecte.

amb qui?

amb qui?

El prototip RESSÒ materialitza l’estratègia proposada en una infraestructura autosuficient, que dóna resposta a les necessitats domèstiques i socials del barri mitjançant la col·lectivització, enfortint les relacions socials i incentivant l’estalvi col·lectiu de recursos. Ofereix també confort gratuït mitjançant sistemes passius fent la funció de refugi i alhora d’eina d’aprenentatge.

El disseny de l’espai garanteix la màxima funcionalitat, la seva autoconstrucció i la possibilitat de reconfiguració constant en funció dels requeriments, a partir d’un sistema constructiu prefabricat, modular, en sec. La indeterminació de l’espai principal afavoreix la multiplicitat d’usos, i la seva apropiació segons les necessitats dels usuaris.

Aquest prototip autosuficient es va dissenyar amb l’objectiu de ser reconstruït, una vegada finalitzada la competició, en el context real del barri de Sant Muç.

què és RESSÒ?

El projecte RESSÒ neix, dins del marc acadèmic de l’ETSAV, com a resposta a l’edició 2014 del concurs internacional Solar Decathlon Europe, celebrada a Versailles.

La proposta de l’equip RESSÒ s’emmarca en el context d’emergència econòmica, social i ecològica que planteja l’actual model de creixement. Un model urbà que ha reproduït un parc d’habitatges ineficient, sobredimensionat, infrautilitzat, basat majoritàriament en el règim de propietat, on s’agreugen les dificultats d’accés a l’habitatge i els casos de llars en situació de pobresa energètica.

RESSÒ proposa la rehabilitació com l’eina clau per fer front a les problemàtiques que planteja aquest context, i alhora, necessària i imprescindible per afrontar els objectius de reducció d’emissions proposats per la Unió Europea en aquesta matèria.

d'on ve?

per què?
bottom of page